Vjenčani portal za moderne mladence

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Iako se možda na prvu ne čini tako, Valentinovo je u svijetu jako popularan dan za vjenčanja, a još popularniji dan za zaruke. U svijetu se svake godine za Valentinovo daruje preko 50 milijuna ruža. Svake se godine razmijeni oko milijardu čestitki za Valentinovo. Za Valentinovo će se prodati više od 35 milijuna kutija čokolade u obliku srca. 220.000 je prosječni broj zaruka na Valentinovo svake godine. Vjenčanje ili zaruke na Valentinovo odišu dojmom kao da cijeli svijet slavi s vama godišnjicu. Velika je vjerojatnost da ćete od supermarketa do benzinske crpke 14. veljače svugdje uočiti srca, bombone i ruže. Naravno, teško je za vjerovati da ćete zaboraviti datum svog vjenčanja ako se vjenčate na Valentinovo. Pa zašto vjenčanje ne bi proslavili ugrađujući sve te oblike srca, bombone i čokolade, cvijeće i crvenu boju? Napokon, Valentinovo se odnosi na izraz naše ljubavi i ne možemo smisliti ništa romantičnije od toga da na ovaj posebni praznik izgovorimo „Volim te“.

Iako povjesničari vjeruju da se Valentinovo obilježava na smrt sv. Valentina, drugi vjeruju da slavljenje ovog dana zapravo potječe iz poganskog festivala plodnosti pod nazivom Lupercalia koji se slavio u starom Rimu. Festival je bio posvećen Faunu, rimskom bogu poljoprivrede i rimskim osnivačima Romulu i Remu. Proslavljivao se žrtvovanjem životinja i udaranjem žena kožom životinja jer se smatralo da to potiče plodnost. Pitate se kako je Kupid postao simbol ljubavi i Valentinova? 700. godine prije nove ere postojao je lijep besmrtan čovjek po imenu Eros koji je tjerao ljude na zaljubljivanje. U 4. stoljeću Rimljani su Erosa usvojili u obliku slatkog dječačića s lukom i strijelom nazvanim Kupid. Tek na kraju 5. stoljeća papa Gelasius službeno je dan 14. veljače proglasio danom zaljubljenih. No, u srednjem vijeku se praznik povezao s ljubavlju i romantikom nakon što su tadašnji znanstvenici zaključili da se u Francuskoj i Engleskoj ptice kreću razmnožavati. Najstariji zapis o slavljenju Valentinova datira u 1415. godinu kada je francuski vojvoda Charles svojoj supruzi napisao bilješku kad je bio zatvoren u londonskom Toweru. Jedan redak glasio je: „Već mi je muka od ljubavi, moj vrlo nježni Valentine.“ Tijekom 17. stoljeća ljudi su počeli pisati pisma, a od 1840.-ih godina počele su se proizvoditi prve čestitke od čipke i crvenih vrpci za Valentinovo koje je prodavala Esther A. Howland poznata kao majka američke Valentine. Tada je ujedno započelo i darivanje crvenih ruža. Švedski kralj Charles 2. naučio je jezik cvijeća na putovanju u Perziju, a tradiciju je predstavio u Europi, a crvene ruže značile su duboku ljubav.

Ako se vjenčate na Valentinovo zasigurno ste pravi romantičar. Danas vam donosimo nekoliko ideja za vjenčanje na Valentinovo. No prvo trebate rezervirati mjesto na vjenčanje vrlo rano, jer je Valentinovo vrlo popularan datum za uplovljavanje u bračnu luku. Pronađite neko mjesto za vjenčanje za koje smatrate da je romantično. Neko mjesto koje će vam omogućiti da zapalite puno svijeća. Recimo, staklenik s grijanjem ispunjen crvenim dekoracijama, bujnim cvijećem, srcima i balonima u obliku srca ponudit će prekrasan ugođaj. Dekoracija na srca i crveno cvijeće uvijek će podsjećati na Valentinovo. Iako ruže u veljači mogu biti skupe, potražite druge mogućnosti crvenog cvijeta poput tulipana, hortenzija ili frezija. Latice crvenih ruža, figurice Kupida i njegove ljubavne strijele nezaobilazni su dio vjenčanja na Valentinovo. Crvenu boju možete uklopiti u svoj buket, haljine za djeveruše, ruž za usta. Za dašak profinjenosti dodajte i nekoliko metalnih zlatnih naglasaka. Cvjetni zid od crvenih ruža može poslužiti kao pozadina za fotografiranje. Isto tako, umjesto crvene boje možete koristiti i nijanse ružičaste kako bi dodatno naglasili romantičnost. Za dekoraciju koristite meku toplu rasvjetu i prozirne ili bijele tkanine. Kao slastica za Valentinovo je nezaobilazni čokoladni kolač ili torta s crvenim dekoracijama. Ne zaboravite na dekadentne slatkiše poput jagoda umočenih u čokoladu, tartufa i peciva u obliku srca te ružičastih i crvenih makarona.

 

Što se tiče odjeće, vintage svečana odjeća s čipkom uvijek daje romantični osjećaj pa stoga ne možete pogriješiti s klasičnim, elegantnim smokingom ili haljinom za Valentinovo. Inspiraciju pronađite u starim filmovima i legendarnim vjenčanjima poput onih Grace Kelly ili Jackie Kennedy. Dodajte pokoji ružičasti ili crveni detalj na vašu odjeću poput ruže, kravate ili šala. Glazba za Valentinovo trebala bi biti simbol ljubavi. Iako se glazba svodi na vaše osobne preferencije, gudački kvartet ili operni pjevač bit će izvrsni za postavljanje romantičnog raspoloženja. Ako se odlučite vjenčati na Valentinovo, zasigurno dojam romantičnosti neće nedostajati. Želimo vam svima sretno Valentinovo!

Pin It on Pinterest

Share This