Vjenčani portal za moderne mladence

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Jedan od najvećih problema budućih mladenki je odabir frizure za svoj veliki dan. Kažu da se danas sva moda vraća ili barem zaviruje u prošlost. Stoga, pogledajmo kako su vjenčane frizure izgledale u prošlosti. Neke su frizure već postale suvremeni trendovi, no što bi nas još moglo dočekati u skoroj budućnosti? Hajmo pogledati…

Poznato je da su mladenke iz Rimskog carstva na svoj veliki dan nosile jedinstvenu frizuru zvanu tutulus, gdje je kosa bila podijeljena na šest dijelova i pričvršćena na vrh glave savijenim željeznim kopljem. Također, mladenka je nosila i vijenac cvijeća na glavi, a za ovu frizuru smatralo se da tjera zle duhove.

Tijekom najvećeg dijela srednjeg vijeka, mladenka bi glavu pokrivala velovima, krpama, mrežama za kosu, kapama, kapuljačama – zapravo svime kako bi izbjegla da joj se kosa vidi. U to vrijeme, ženama je bilo moderno počupati obrve i kosu na čelu budući da je visoko čelo tada bila paradigma ljepote.

U vrijeme renesanse, u 15. i 16. stoljeću, mladenke su se ponosile složenim pletenicama i pokrivačima za glavu koje su bile ukrašene biserima i draguljima.

Kada pogledamo period od oko 1700. godine do 1800. godine, kosa podignuta visoko u punđu bila je osobito popularna u višim europskim klasama. Stilisti bi mladenki izrađivali monumentalne frizure koje su posuli sprejem od voća. Mladenka je često morala spavati sjedeći uz pomoć sluga kako bi osigurala opstanak svoje frizure za svoj veliki dan. U Norveškoj je mladenka nosila krunu izrađenu od srebra i zlata ukrašenu dragim kamenjem koje je često bilo nasljedstvo pa stoga bilježimo pojavu da više mladenki nosi isti ukras na glavi. Vjenčane frizure radile su se i Marcelovim glačalom kako bi se dobio izgled pariške cool djevojke, tzv. Gibson djevojka koja je tipizirala izgled žene kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Početak 20. stoljeća zove se dobom okvira za kosu i lažnih komada kose kako bi se dobio lažni volumen. Kosa je trebala lebdjeti, a često je u frizuru bio ukomponiran i šešir kao oslonac te perje. 1920.-e godine modu je obilježila Coco Chanel pa su mnoge mladenke počele mazati kosu i sastavljati kratke uske uvojke vrhovima prstiju. Pokrivač za kosu nazvan Juliet cap ušao je u modu, a Kate Moss nosila ga je čak prilikom svog vjenčanja u 2011. godini. Krah na Wall Streetu 1929. godine značio je prestanak šišanja. Šišanje je postao skup i neizvediv luksuz pa se mladenke odlučuju za duže i labavije stilove frizura. 1940.-ih godina bile su popularne tzv. frizure Victory Roll koje su ime dobile po avionu iz Drugog svjetskog rata. Ovaj stil nadahnuo je i mnoge pin-up i rockabilly mladenke. Frizure su se radile uz pomoć čarapa. Frizure se uključivale praktične kovrče budući da su žene postajale radnice, a ujedno je to bilo vrijeme štednje i smanjenja troškova zbog čega je i kraljica Elizabeta prilikom udaje za princa Philipa morala upotrijebiti kupone kako bi kupila materijal za svoju haljinu. Kraljica Elizabeta imala je kosu uvijenu i povučenu unatrag za ceremoniju u Westminsterskoj opatiji, a i sama se našminkala za vjenčanje. Isto tako, i kad se Marilyn Monroe udala za Jamesa Doughertyja nosila je kosu i Victory uvojcima.

1950.-e godine bile su doba ultra ženstvenih velova u kosi od čipke. Naravno, ovo je populariziralo vjenčanje Johna F. Kennedyja i Jacqueline Bouvier koja je nosila tijaru od čipke ukrašenu cvjetovima naranče. S dolaskom 1960.-ih godina bilježimo modu češljanja unatrag i ogromnih uvojaka, a u kosi su se našli i poneki tzv. Pill box šeširi, koje bi Jackie Kennedy nosila na društvenim događajima. Popularni su bili i tzv. bouffant – volumeni na tjemenu i prednjoj strane kose, a u vertikalnoj liniji s kosom nosili su se velovi, odnosno njih što je moguće više. Ovaj trend ilustrirala je Priscilla Presley kada su se ona i Kralj rock n’ rolla vjenčali 1967. godine. Nakon jednostavnosti i minimalizma, vraća se velika, monumentalna kosa 1970.-ih pričvršćena trakama za kosu. Ova moda se održala dva desetljeća, a volumenu su samo pridonijele šiške i obilje laka za kosu. 1970.-e godine bile su godine u kojima se nosila raspuštena kosa pod utjecajem boema i hipija te nadahnuta Farrah Fawcett. Naravno, što su 1980.-e bez šiški? Princeza Diana sa šiškama i velom dugim 25 stopa bili su u potpunosti u skladu s ovom paradigmom vremena.

Početkom 2000.-tih godina javlja se čisti kontrast – šinjoni i punđe s niskim čvorovima. Victoria Adams nosi kratku i šiljastu kosu na svojem vjenčanju s Davidom Beckhamom, a frizuru je zaokružila i malom tijarom te utrla novi put modi. Ujedno, tada se i Jennifer Aniston udaje za Brad Pitta te na svom vjenčanju nosi raspuštenu ravnu kosu.

Retro veo s laganim valovima vraća se u modu 2011. Opušteni valovi nadahnuti retro stilom vraćaju se u modu 2013. godine i do dan danas slove kao najpopularnija vjenčana frizura. Iako frizura izgleda kao „ovako sam se probudila“, njezino stiliziranje može potrajati satima. Ovo bi bio ukratko pregled povijesti vjenčanih frizura. Vratimo se u sadašnjost. Vjerojatno prilično dobro razumijete današnji izgled vjenčanih frizura, uglavnom zbog toga što se Kate Middleton udala 2011. godine i što tu činjenicu nismo još uvijek prevazišli. Njezin klasični, no sanjivi stil prirodnih kovrča još uvijek je u trendu. Uz naravno, druge primjese stilova poput cvjetnih vijenaca na valovitoj kosi prirodnog izgleda.

Pin It on Pinterest

Share This