Vjenčani portal za moderne mladence

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Vjenčane fotografije danas prirodne su, spontane. Umjesto slijeđenja beskrajnih normi, fotografi danas fluidno bilježe svaki trenutak na vjenčanju. Kada pogledate vjenčane fotografije svojih djedova i baka, uočit ćete da su iznimno formalne, a mladenci su u standardiziranim, namještenim pozama, odnosno, fotografije su bile inscenirane. Srećom, danas se vjenčana fotografija odmakla od ove formalnosti, a i povećao se broj piksela. Danas se mladenci odmiču od statike pa su posljedično tome vjenčane fotografije razigrane i živo dokumentiraj dan vjenčanja upravo onakav kakav bi trebao biti – najsretniji.

Vjenčani fotograf iz SAD-a Josef Isayo jednom prilikom je postavio pitanje: Kako je fotograf ušao u fotografiju vjenčanja? Odgovor je jednostavan – vjenčana fotografija s vremenom se počela ponašati kao da je dizajn projekt. To je zapravo započelo 1950-ih godina s fotografijom Charlieja Chaplina koji je petljao po svojim prstima i igrao se vjenčanim prstenom. Fotografija je uhvatila one sirove emocije i privukla je pažnju. Fotografi su počeli eksperimentirati i mladenci su ih sve više počeli unajmljivati kako bi zabilježili njihov poseban dan. Na ovaj način, vjenčana fotografija postala je slična dokumentarnom filmu jer su fotografije bile žive.


Ipak, prva vjenčana fotografija datira iz ranih 1800-tih godina. Naravno, riječ je o vjenčanju kraljice Victorie i princa Alberta koji su postali prvi par koji se fotografirao na vjenčanju. I tako su stvorili tradiciju. Rodila se ideja o stvaranju uspomena na dan vjenčanja.U to vrijeme fotografije su bile tiskane na malim metalnim pločama, poznatijim kao dagerotip. Fotografi su koristili i staklene ploče, limene i bakrene ploče. Cijene takvih fotografija bile su enormne, a tehnologija je bila glomazna, spora i skupa. Zbog glomaznosti, mladenci su se fotografirali u studiju u koji bi došli prije ili nakon vjenčanja. Vjenčana fotografija u boji pojavila se tek sredinom 1900-ih godina, iako je njemačka tvrtka Agfa razvila prvi model filma u boji već 1936. godine. Do tada, boje su se često pomakle i izblijedile bi nakon kratkog vremenskog razdoblja pa su iz tog razloga fotografi nastavili raditi u crno-bijeloj tehnici. Prijenosni fotoaparati počeli su se koristiti tijekom Drugog svjetskog rata kada je i pokrenuta industrija vjenčanih fotografija, koja je omogućivala snimanje više fotografija i detalja. Stvorile su se profitabilne mogućnosti za fotografiranje vjenčanja bez ugovora, u modu su došle bljeskalice, a fotografi bi samo došli na vjenčanje, fotografirali i potom pokušali prodati fotografije mladencima. I to je pokrenulo novu eru fotografije.

Što se tiče stilova fotografiranja, možemo ekstrahirati 3 stila u prošlosti: tradicionalan, fotoreportažu i mješoviti stil. Tradicionalni su obuhvaćali popis određenih kadrova koje su fotografi mogli snimiti tijekom vjenčanja. Fotoreportaža obuhvatila je detalje, ceremoniju i domjenak, to je zapravo bio stil koji je bilježio vjenčanje onako kako se ono odvijalo, a nužno je zahtijevao ozbiljne vještine i talent… Naposljetku danas je najpopularniji stil mješovitog stila fotografije. Tradicionalni stil čija je glavna odlika inscenirane poze kakve su se radile u studiju bile su popularne sve do 1970-ih godina.

Naravno, to ne bi bilo moguće bez tehnološkog napretka. Fotografi u prošlosti bili su ograničeni fotoaparatima. Danas, fotografi mogu snimati i pohraniti nezamislivu količinu fotografija na samo jednu memorijsku karticu. Ono što se prije smatralo nesavršenostima, danas je popularno. Mladenci danas cijene neobične fotografije na kojima se ljudi smiju, bacaju bukete, vesele se i rade nepodopštine na samoj svadbi. Parovi aktivno traže humor i iskrenost na vjenčanim fotografijama. Danas je krucijalno da su fotografije kvalitetno realizirane s naglaskom na spontanost i opuštenost subjekata tj. izbjegavaju se ustajali obrasci i štancanje istih formi u vidu kompozicije i pozicije subjekta. Mladenci i gosti se fotografiraju nasmijani, usred razgovora, namrgođeni, en face, u profilu, u prvom planu, u drugom planu itd. sve s ciljem što veće dinamike prikaza. Format fotografije danas je koncipiran u skladu s pojavom današnjice nudeći dinamičnu i kvalitetnu vizualnu informaciju koja je nadopunjena isječkom koji svojevrsno zaokružuje samog subjekta – mladence, te im dodaje treću dimenziju – da su i oni samo ljudi.

Pin It on Pinterest

Share This