Vjenčani portal za moderne mladence

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Jedna od najtežih stvari u planiranju vjenčanja je odlučivanje o tome kako će točno izgledati vaše vjenčanje, vaša vizija vjenčanja. U konačnici, tu viziju vjenčanja morat ćete jasno prenijeti ugostiteljima, cvjećarima, fotografima i snimateljima i svima ostalima koji će biti uključeni u organizaciju vašeg vjenčanja. Ukoliko još uvijek niste sigurni kakav izgled tražite, u nastavku ćemo vam opisati trenutno aktualne teme i stilove vjenčanja koji vam mogu poslužiti kao odskočna daska za početak planiranja vjenčanja.

U posljednjih godina raste tematika alternativnih vjenčanja. Odlika alternativnih vjenčanja jest jedinstvenost te često uprizoruju subkulture poput Marvel stripova, rock kulture, Steampunk, teme iz različitih filmova (poput Zvjezdanih ratova, Batmana, Gospodara prstenova, Harry Pottera) i serija i slično. U takvim vjenčanjima mladenka obično nije u tradicionalnoj bijeloj vjenčanici, već se odlučuje za raznobojnu haljinu, kombinezon ili suknju s već odabranom temom. Torte su obično reprezentacija poput štita Kapetana Amerike ili omiljenog stadiona mladoženje.

Drugi najpopularniji stil je Art Deco koji evocira rano 20. stoljeće. Karakteriziraju je sjaj i glam, energična jazz glazba i sve što podsjeća na lude 1920.-e. Takva vjenčanja odvijaju se na glamuroznim mjestima poput luksuznih vila, muzeja i slično. Dekoracija obuhvaća šljokaste stolnjake, nojevo perje, kula od šampanjca. Sjetite se samo Velikog Gatsbyja i sve će vam biti jasno u pogledu ovog stila.

Zatim slijedi boho stil čija je glavna karakteristika spontanost i odvijanje vjenčanja u botaničkom vrtu na otvorenom. To je tema koja govori „Ovako smo se probudili i odlučili se spontano vjenčati“. Dekor je skroman, buketi su divlji i vitki, a stolovi i stolice su svaki različiti s makrame detaljima i pletenim stolnjacima. Svi gosti su bosi ili u ravnim sandalama, a mladenka nosi lanenu vjenčanu haljinu. Nezaobilazni dio su tepee šatori i torta prekrivena cvjetovima.

Klasično vjenčanje nalazi se tek na četvrtom mjestu, a karakterizira ga bijeli dekor s elementima metala, no uglavnom dominiraju pastelne boje. Klasična vjenčanja obično karakterizira isključivo formalna strana te elegantna zabava u sali nakon samog čina vjenčanja. Dekor obuhvaća metalne svijećnjake, čajne svjećice i aranžmani sastavljeni od jedne vrste cvijeća. Mladenka bira klasičnu bijelu vjenčanju haljinu, dok mladoženja mora obavezno nositi odijelo. Svi gosti su maksimalno sređeni i odjeveni u svoju najbolju odjeću.

Slijedi glamurozno vjenčanje. Crveni tepih, dodjela nagrada i čitav osmišljen program vjenčanja. Duge haljine, glamurozne i šik frizure kombiniraju se s neizostavnim crvenim ružem i otmjenim dekorom kakav gledamo u filmovima paradigma su ovog stila vjenčanja. Osobita pažnja pridaje se hrani, dok se dekor kreće od neutralnog minimalističnog do ekstravagantnog. Glavna karakteristika ovakvog vjenčanja je neočekivani element poput vatrometa ili izvedba uživo mladencima njihovog omiljenog pjevača.

Moderna vjenčanja zasnivaju se na jednostavnosti, a prema ovom stilu vjenčanja gravitiraju urbanisti i ljubitelji dizajna. Moda na vjenčanju je izrazito sofisticirana u bojama crno, bijelo ili sivo, a u prostoru dominiraju razigrani uzorci u industrijskom ili geometrijskom stilu u kombinaciji drveta i metala. Hladni logotip koristi se za personalizaciju jelovnika i plesnog podija, a torta nužno mora biti jednostavna, no izuzetno ukusna. Tema se ogleda u svakom detalju od stolnjaka do specijalnog koktela.

Retro vjenčanja karakteriziraju nostalgične i staromodne slike. Sjetite se samo filma Grease. Retro tema obavezno mora evocirati elemente 1950-ih, treba prevladavati šarenilo, a staklene boce Coca-Cole su neizbježne. Vjenčanica seže do ispod koljena te je stegnuta u području grudi, tzv wiggle haljine. Mladoženja je odjeven u traperice i košulju za kuglanje te nosi kožnu jaknu. Obavezna stavka ovakvog vjenčanja je najam oldtimera. Obavezni su broševi na mladenkinoj haljini ili buketu što evocira na nešto staro i nešto posuđeno. Torta je od bobičastog voća s preljevom od limuna te ukrašena masnim tekstom i šarenim prugama. Mjesto vjenčanja je dekorirano kao zalogajnica iz 1950.-ih godina, a klasične stolice zamjenjuju kaučevi od crvene kože. Na zidovima se nalaze neonski znakovi. A za glazbu, tu je jukebox.

Romantična vjenčanja predstavljaju slavljenje romantike, a glavna karakteristika su pastelne boje, prigušena rasvjeta i eterični detalji poput lepršavih haljina s prozračnim tkaninama. Svi detalji su floralni i čipkasti, a oni vise sa svih strana. Oltar i sala prekriveni su cvijećem kako bi se evociralo proljeće. Upaljene svijeće neizostavan su dio. Glazba je romantična, ambijentalna i spora, a mladenci obavezno izriču svoje zavjete.

Rustikalno vjenčanje odvija se u obnovljenoj staji ili šatoru podignutom na livadi. Glavna karakteristika su prirodne teksture od drveta i kamena, organski proizvodi od papira i svježa hrana od lokalnih namirnica. Stolovi su niski i ukrašeni sa svježe ubranim cvijećem s polja. Ovaj tip vjenčanja je tradicionalan i često se igraju tradicionalne igre kako bi se gosti zabavili. Rustikalni vijenac od cvijeća obavezan je dodatak na glavi mladenke. U dekor su obavezno uključeni motivi životinja. Mladenci se fotografiraju s konjima, ljamama, a za goste tu je polaroid za fotografiranje.

Vintage vjenčanje karakterizira stari namještaj, razni predmeti od vaših predaka iz njihovih tavana i podruma (poput gramofona, starih fotoaparata, pisaćih mašina, globusa, starih okvira za fotografije, starih kovčega, ), a vjenčanje se obično odvija na mjestu koje odiše energijom nostalgije za dobrim starim vremenima. U dekoraciji koristi se kaligrafija, vjenčanica mladenke je u potpunosti od čipke, dok se za vjenčani buket obično biraju ljiljani i klasične bijele ruže. Mladenka nosi i čipkasti kišobran. Prostorom dominiraju lanterne, baldahini, klasični historicistički stupovi, a na stolovima se nalazi kristalno posuđe.

Pin It on Pinterest

Share This