Vjenčani portal za moderne mladence

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo je tradicija koju mnoge mladenke i danas poštuju. Nešto staro predstavlja bliskost para i njihovih prijatelja. Nešto novo je za budućnost mladenaca, nešto posuđeno je za vezu s obitelji, a nešto plavo je vjernost. No, jeste li znali da su u prošlosti svi sudionici svadbe imali posebne dužnosti i nazive? Iako se te dužnosti i nazivi razlikuju s obzirom na regije, predstavit ćemo vam one najvažnije i one najzastupljenije. Opće je prihvaćeno da se svatovske dužnosti povjeruju članovima obitelji ili šire rodbine. Na čelu se nalazi muškarac koji vodi svadbena zbivanja, a on se naziva starješina. Hijerarhijski ga slijedi kum s mladoženjine strane i kuma s mladenkine strane. Uz mladenku se kao njezin pratitelj i zaštitnik nalazi djever i mlada žena. Osoba koja predvodi svatovsku povorku naziva se kapitan, a njegova uloga često se izjednačuje s ulogom barliljaktara. Posebne uloge imaju i dužnosnici koji nose mladenkino ruho, jelo i piće, najavljuju dolazak svatova i sl. Svatovski veseljak uloga je koja obično pripada dobrim govornicima i poznavateljima tradicije, a on obično nije domaćin ili član obitelji ili rodbine.

Etnolozi su posebno upozorili na dramski aspekt svadbenih običaja, a osobito su istaknuli zbor čija je analogija povezana sa zborom u klasičnoj grčkoj drami. Veliku ulogu nose i seoski muzikanti kojima je tradicionalno ova uloga omogućavala dodatnu zaradu. Obično su muzikanti izvodili i svadbene komedije.

Odjeća mladenaca povezuje se s magijskim svrhama budući da je namjera odjeće (poput vela, vjenčića u kosi i sl.) zaštititi mladenku i odbiti zle utjecaje. Mladenku opremaju njezine vršnjakinje u njezinom domu pod nadzorom stariji žena. Bijela boja vjenčanice aludira na tradiciju iz 16. stoljeća kada je bijela boja haljine bila simbol zdravih i bogatih djevojaka. Tek u novije vrijeme ta tradicija povezuje se s pojmom nevinosti. Prema tradiciji, mladoženja ne bi trebao vidjeti mladenku u vjenčanici sve do ceremonije vjenčanja jer to donosi nesreću. S druge strane, kod mladoženje dolaze svirači.

Tradicionalna svadbena procedura obično izgleda ovako: Mladenkini svatovi se okupljaju u njezinom, a mladoženjini svatovi u njegovom domu. Mladoženjini svatovi odlaze po mladenku, preuzimaju je i obavljaju proceduru čašćenja, darivanja, blagoslova i oproštaja mladenke od roditelja. U nekim je slučajevima bila prisutna i lažna mladenka. Odnosno, svatovima se nude tri žene dok se ne izvede prava mladenka. Mladenku izvodi brat ili drugi bliski rođak mladoženje i traži da mu svatovi za to plate. U Primorskoj Hrvatskoj i Istri karakteristični su običaji koji uključuju napovijedi kante u crkvi, prevoženje škrinje iz mladenkine kuće, postavljanje prepreka, a svadbenu povorku može pratiti mantinjada izvođena na sopelama. Priprema se i posebni svadbeni kolač koji se razlomi, a jabuka se baca preko kuće za sreću u braku. Poznat je i običaj kolenčića, odnosno djeteta koje mladenka posjedne na koljeno zbog plodnosti.

Najefektniji dio vjenčanja zasigurno su djeca cvijeća koja razbacuju latice po putu što ponovo aludira na plodnost. Prilikom izlaska iz crkve ili gradske vijećnice mladenci mogu puštati bijele golubove za mir i sreću ili pak su posuti rižom koje se zalaže za plodnost. Mladenci potom sjedaju u automobil za koji su zavezane limenke što bi tradicionalno trebalo značiti da su izbačeni svi zli duhovi. Po dolasku u salu, mladenci plešu svoj prvi vjenčani ples. U mnogim kulturama, najdramatičniji trenutak vjenčanja je otmica mladenke: Kada je mladoženja rastresen, gost vjenčanja odvodi mladenku na obližnju lokaciju, a mladoženja mora otići u potragu za svojom dušom. Pravi spektakl je kada mladenka okrene leđa nevjenčanim ženskim svatovima i baci svadbeni buket. Ona koja uhvati buket udat će se sljedeća. Mladoženja pak skida povezicu mladenki koja slučajnim bacanjem završi u rukama neoženjenog muškarca.

U novi dom mladenka bi trebala ući kroz glavna vrata, a prenošenjem preko praga mladoženja joj obećava svoju zaštitu.

Pin It on Pinterest

Share This