Vjenčani portal za moderne mladence

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tek ste se zaručili i niste sigurni gdje uopće započeti? Svi smo svjesni činjenice da je vjenčanje vjerojatno najveća zabava koju ćete ikada planirati i organizirati. Ipak, kontemplacija o tome kako planirati vjenčanje korak po korak može se u početku činiti zastrašujućom. Donosimo vam savjete za najjednostavnije planiranje vjenčanja. Bez obzira na to imate li više od godine dana za planiranje vjenčanja ili samo nekoliko mjeseci, usredotočite se na jedan zadatak kako ne biste bili preopterećeni. Kad završite jedan zadatak, krenite na drugi. Prosječno je potrebno 15 mjeseci da se sve pomno organizira pa je od velike važnosti krenuti na vrijeme. Neke odgovornosti prebacite na članove obitelji ili prijatelje – jer ćete zasigurno trebati pomoć.

Ono što je najvažnije i što je potrebno učiniti na samom početku planiranja vjenčanja jest postavljanje budžeta za vjenčanje. Morat ćete odlučiti koliko možete potrošiti na svoje vjenčanje, koliko već imate ušteđeno, a koliko još možete uštedjeti u nadolazećim mjesecima. Posljednje što želite jest zaljubiti se u neku lokaciju ili haljinu i shvatiti da je posve izvan vašeg dometa budžeta. Stoga, sjednite s partnerom, obitelji i drugim potencijalnim suradnicima i sastavite proračun. Nabavite jedan registrator gdje ćete kasnije pohranjivati brošure, račune i slično. Tako ćete sve imati pod kontrolom. Uzmite pauzu od dva tjedna i opustite se.

Drugi dio nešto je zabavniji, ako ne i najzabavniji. Inspirirajte se. Razmislite kako želite da atmosfera vašega vjenčanja izgleda. Želite li klasično i formalno vjenčanje? Ili možda rustikalno, vintage i nešto opuštenije? Možda tematsko? Religijski ili svjetovni obred? Interijer ili eksterijer? Na vama je da odaberete, a najbolji načini za prikupljanje inspiracije su Pinterest i Instagram, koji obiluju idejama za uređenje, dekoraciju, odjevne predmete i još mnogo toga. Sakupite sve što vam se sviđa, sjednite s partnerom i pogledajte vaše prijedloge. Odaberite. Navedite koja su vaša 3 glavna prioriteta – možda torta, zabava i odjeća? Ili se možete odlučiti na drugu krajnost. Recimo „Ovo će biti sjajan dan, ali imat ćemo bolje dane. Sve dok se zabavljamo, ostalo je nebitno. Važno je da smo sretni.“ Proučite vaše emocionalne potrebe. Želite li da vas roditelji prate do oltara? Želite pozvati vašeg psa da svjedoči vašem braku? Mogućnostima nema kraja. Zapišite ih.

 

Nakon što je faza inspiriranja gotova, okrenite se listi gostiju. Iako vaš popis u ovoj fazi ne mora biti u potpunosti završen, počnite s okvirnom procjenom. Postoji velika razlika između vjenčanja za 50 osoba i vjenčanja za 300 osoba, posebno ako broj gostiju determinira mjesto vašeg vjenčanja. Želite li livadu, hladnu atmosferu restorana, vilu ili nešto treće? Ukoliko postoji neslaganje oko popisa gostiju, odmorite jedan dan i vratite se tom pitanju idući dan. Potrebno je vrijeme da stvari legnu na svoje mjesto.

Nakon popisa gostiju odaberite ljude koji će stati uz vas na vaš veliki dan. To se odnosi na djeveruše i kumove. Gosti su tu pa je sve što u sljedećoj fazi trebate – odabrati datum vjenčanja. Ipak, službeno nije moguće odrediti datum dok ne rezervirate mjesto vjenčanja. Pa tako prije nego što počnete tražiti mjesto vjenčanja, odaberite nekoliko datuma. Prvo razjasnite u kojem godišnjem dobu biste se voljeli vjenčati, a zatim uzmite kalendar i suzite izbor na nekoliko datuma. Nadalje, odaberite mjesto vjenčanja. Do sada već imate definirani budžet, broj gostiju i nekoliko datuma pa imate i sve potrebne informacije kako biste rezervirali mjesto vjenčanja. Pročitajte recenzije o željenom mjestu, posjetite ga, kušajte hranu, snimite situaciju, napravite plan i raspored sjedenja gostiju.

Sada kreće nešto dinamičniji dio usredotočen na detalje. Ovi detalji obično se obavljaju 9 do 7 mjeseci prije vjenčane ceremonije. Prosječni par unajmljuje čak 13 dobavljača koji će mu pomoći da vjenčanje uistinu izgleda kao iz snova. Unajmljivanje uključuje vjenčanog fotografa, snimatelja, cvjećara, glazbenike, službenike, frizere, kozmetičare, ugostitelje, dekoratere, slastičare… Definirajte svoje želje i mogućnosti dobavljača.Nakon što je formalni dio spreman, vrijeme je da vaši gosti oslobode datum. Pozivnice za vjenčanje pošaljite što je moguće ranije kako bi vaši gosti imali dovoljno vremena za planiranje. Sada dolazi onaj najvažniji dio – kupnja vjenčanice, druge odjeće i vjenčanog prstenja. Dajte si dovoljno vremena da pronađete idealnu vjenčanicu i vjenčano prstenje koje će odgovarati vašoj osobnosti i fizičkom izgledu. Kada imate vjenčanicu, možete se posvetiti svim događajima koji slijede prije samog vjenčanja – tečajevi za prvi ples, djevojačka i momačka večera, pokusna večera dan prije vjenčanja… Posljednja 3 mjeseca prije vjenčanja, opustite se i uživajte kao počasni gosti.

Planiranje i organiziranje vjenčanja veliki je pothvat. To bi mogao biti i prvi veliki test vašeg braka, koji uključuje kompromise, žrtvovanje i upravljanje stresnim situacijama. Odvojite malo vremena za sebe i vašeg partnera i sjetite se zašto to sve radite.

Pin It on Pinterest

Share This