Izbor fotografa za vjenčanje

Kako pronaći onog „pravog“ fotografa?

Odabir fotografa za vjenčanje
Odabir fotografa za vjenčanje
Piše Ivan Lukačić
Piše Ivan Lukačić

Kako li je samo brzo prohujao dan vjenčanja a mi još uvijek sanjamo o njemu i sjećamo se svih tih  radosnih trenutaka jednog od najromantičnijih dana u našem životu. Kako bi ta sjećanja trajno ostala zabilježena i za pokoljenja, puno parova se odlučuje za to angažirati profesionalnog fotografa. Očekivanja su velika i opravdana. Ipak, kod  izbora fotografa postoji par aspekata na koje se treba pripaziti, odnosno, oni moraju garantirati da ćete poslije vjenčanja u rukama imati fotografije koje u potpunosti odgovaraju vašim predodžbama.

Kako pronaći onog „pravog“?

Koliko su god različiti zahtjevi mladenaca, toliko su različiti i stilovi fotografa. Stoga je preporučljivo u miru razmislit kakve se fotografije zaista žele. Paleta je vrlo široka. Sve želje mladenaca fotograf mora moći i znati ispuniti. Fotografira li on klasično ili su njegove fotografije extravagantne, kojem stilu naginje, kakve su mu reference, kako kotira u strukovnim krugovima, kakav dojam ostavlja njegova web stranica, koliko iskustva ima…? Kada se mladenci odluče koga će angažirati, obavezno potom  popričati osobno s fotografom te još jednom proći sve ideje i prijedloge kako bi na sam dan vjenčanja sve teklo kao po loju. Korist je obostrana jer se na taj način olakšava posao fotografu kako bi si on stvorio točnu predodžbu njihovih želja pa se može odgovarajuće i pripremiti.

Wedding-1Većini mladih fotografa tehnika je prioritetna. Dakako da je profesionalna oprema važna ali nije ključna. Ona je „samo“ alat u rukama majstora. S amaterskim aparatom nije mudro izaći na kišu, rezolucija ne dozvoljava širokogrudnije isječke, a tehničku kvalitetu fotografije još uvijek određuje kakvoća optike. Zaboravlja se pritom da je, kao i kod svakog vida fotografije osoba, ključna dobra  međusobna kemija jer je fotograf ipak taj kome se poklanja veliko povjerenje da će ih upravo on usrećiti s prekrasnim fotografijama. Stoga, pravovremena rezervacija željenog fotografa je preduvjet jer su dobri fotografi bukirani i po godinu dana unaprijed. Dakle, čim se definira termin kod matičara-svećenika-restorana, odmah u potragu za fotografom.

Profesionalna oprema važna ali nije ključna. Ona je „samo“ alat u rukama majstora.

Kada se utanače svi umjetnički aspekti fotografije i tijek zbivanja na sam dan vjenčanja, ostaje jedno vrlo važno pitanje-cijena. Jedan profesionalni fotograf nikada nije jeftin. Ne treba smetnuti s uma da on u svojoj fotografskoj torbi nosi vrijednost jednog novog auta srednje klase. Stoga si par treba dobro razmislit da li bas na fotografu želi stisnut kesu. Tom prilikom možda pomogne kalkulacija cijene vjenčanice koja se nosi jedan dan ili glazbe koja se sluša samo na taj dan. Sve se to brižljivo bira, kupuje ili iznajmljuje samo za taj dan. Kod fotografije je to sasvim drugačije. One ostaju za uvijek.

Kod definiranja konačne cijene obavezno decidirano ugovoriti što sve ulazi u honorar, kao npr. copyright, kako poslije ne bi bilo neugodnih „dodatnih„ troškova.

Wedding-3Kada su svi detalji oko načina fotografiranja, financiranja i prava usuglašeni, ostaje pitanje najboljeg mogućeg vremena za fotografiranje mladenaca. Netko se odluči za vrijeme prije vjenčanja jer su emocije još pod kontrolom a i vremena se ima više. Ukoliko je lokacija u neposrednoj blizini, min. si treba kalkulirati ca.1-1,5h vremena. Prednosti za par su: šminka drži, nema korekcija od suza i poljubaca, a emocije na taj dan su jedinstvene. Par je u jednom svom posebnom filmu, osmijesi, geste i ozračje je neponovljivo. Nedostatak je tradicionalnog karaktera jer je čest običaj koji kaže da mladoženja mladu treba vidjeti tek pred oltarom.

Ako se pak odluče na fotografiranje poslije vjenčanja, pojavljuje se pitanje kuda s gostima koje moraju za to vrijeme napustiti. To se zasigurno neće baš svima svidjeti, pogotovu ako je puno gostiju pa se čestitanja otegnu u nedogled. Ako se ipak za to odluče onda tu može pomoći jedan buffet ili nekakav drugi sadržaj koji će ih animirati  za to vrijeme. Oni koji  prije vjenčanja ne žele defilirati u svojoj vjenčanici a poslije se radije družiti s gostima, njima ostaje fotografiranje poslije vjenčanja. Ta alternativa ostaje i parovima koje iznenadi loše vrijeme na sam dan vjenčanja pa si poslije mogu u miru izabrati jedan prekrasan sunčan dan. Kod sva tri primjera,  „pravi“  je onaj koji odgovara željama samoga para. Isključivo oni sami trebaju odlučiti kada im najbolje odgovara. Pored fotografija para jedna od nezaobilaznih fotografija je i grupna. Tu je preporučljivo prepustiti fotografu da on pronađe lokaciju kako bi svi gosti na fotografiji bili vidljivi. Vrijeme za to treba također uzeti u račun.

Profi ili amater?

Naročito u današnje vrijeme recesije, puno parova se pita da li je uistinu neizbježno plaćati profesionalca ili je pak dovoljno zamoliti prijatelja  ili rođaka s fotoaparatom boljim od mobitela.

Jenny&Axel-4Tu si dilemu svaki par mora za sebe sam riješiti. Ako se baš nije pri novcu, onda je zasigurno preporučljivo zamoliti jednog ili dva prijatelja, koji se ponešto razumiju u fotografiju, da škljocnu koji puta i zabilježe najvažnije trenutke. Činjenica je pak da se tim prijateljima stavlja jedan ogroman teret odgovornosti na leđa. Nitko tu ne može garantirati da će rezultat biti zadovoljavajući i onda je razočarenje vrlo bolno i nepopravljivo. Razlika se primijeti poslije, kada se kruške i jabuke nađu u istom albumu. Niti u kom segmentu jedan amater s amaterskom kamerom ne može polučiti sličan rezultat kao profi sa svim svojim iskustvom i tehnikom. U tom slučaju, u najmanju ruku pokušati naći profića za fotografije tih ključnih trenutaka, kako bi barem tu bili sigurni da će imati dobre fotografije.

Niti u kom segmentu jedan amater s amaterskom kamerom ne može polučiti sličan rezultat kao profi sa svim svojim iskustvom i tehnikom.

Savjet

Prilikom ključnih trenutaka ceremonije u crkvi nerijetko se fotografu u kadar ubacuju gosti sa svojim mobitelima ili tabletima. Kako je svaki trenutak vrlo važan, tako  fotograf nema više vremena objašnjavati i moljakati jer ključni trenutci ne čekaju i bespovratno prolete. Osim toga, sve fotografije koje profesionalac uradi, par neće ljubomorno čuvati za sebe. Sve su one besplatne i rado dostupne  gostima. Očekivati da će se u polumračnoj crkvi s kamericom u mobitelu dobro uloviti netko u pokretu  je čista utopija i naivnost. I poneki profi se lagano znoji u tim situacijama. Tipičan je primjer ulazak mlade u crkvu kada se  gosti bezobzirno guraju u vidno polje mladoženje pa njemu umjesto jedinstvenog izraza lica voljene zaručnice, puca pogled na leđa i zadnjice gostiju „fotografa“. Stoga je preporučljivo već prilikom pozivanja napomenuti gostima  da se prilikom vjenčanja ostave egzibicionizma te samo opuste i uživaju. Ima netko tko je za fotografije zadužen i za to odgovarajuće nagrađen.

Ing. Ivan Lukačić

Međunarodno nagrađivan fotograf s  dugogodišnjim fotoreporterskim stažom i član  najelitnijih svjetskih wedding portala (ISPWP, FEARLEES, MyWEDD, Wedisson, World`s Best Photographer).
Živi u Austriji i radi internacionalno.

www.ivanlukacicphotography.com

Podijeli objavu