Vjenčani portal za moderne mladence

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Vjenčanice su od početka povijesti vjenčanja do danas bile nešto više od odjeće koju nosi mladenka na dan vjenčanja. U povijesti, vjenčanica je predstavljala hijerarhijski status budućih supružnika. Međutim, u suvremenom društvu, vjenčanica je odraz sklonosti i osobnosti mladenke. Iako se pojam mladenke kroz povijest mijenjao razornom snagom, ipak je nešto ostalo nepromjenjivo – činjenica da su vjenčanice i dalje najvažniji dio samog čina vjenčanja.

Vjenčanica danas postavlja stil čitavog vjenčanja, ona pokazuje vlastiti ukus i smisao mladenke za modu. U današnje vrijeme vjenčanica je poruka, a to se nije puno razlikovalo niti kroz prošlost. Opće je poznato da su vjenčanja u prošlosti bila simbol statusa, a vjenčanja su se temeljila na politici i društvenoj hijerarhiji. Vjenčanica je bila direktan odnos prema hijerarhiji i bogatstvu obitelji mladenke. Zasigurno se svi sjećamo vjenčanja mnogih kraljevskih obitelji. Takve vjenčanice su imale mnoštvo slojeva, izrađene od baršuna ili svile u smjelim bojama. Ipak, sigurno se pitate zašto je vjenčanica paradigmatski bijele boje. Bijela boja vjenčanice koristi se tek od viktorijanskog doba. Svima su nam poznata načela viktorijanskog doba i viktorijanski moral. U zapadnom svijetu, poglavito u Britanskom Imperiju, viktorijansko doba pojavilo se tijekom 19. stoljeća tijekom vladavine kraljice Viktorije (1837.-1901.). Pod viktorijanskim moralom podrazumijeva se odnos prema seksualnosti temeljen na strogom tumačenju kršćanskih normi koji je priječio njegovo vanjsko izražavanje (kroz provokativnu odjeću) i promovirao brak između muškarca i žene kao jedini prihvatljivi oblik zadovoljavanja seksualnih potreba, ali je postojao i kao potreba da se do tada postojeća društvena satisfakcija očuva na način da više klasa preuzme „uzvišene moralne standarde“ u odnosu na „prostačku nižu klasu“. Ipak,  tradicionalno su najveći pobornici viktorijanskog morala bili pripadnici srednje klase koji su inzistiranjem na „pravilnom ponašanju“ nastojali sebe učiniti što bliže višoj klasi, a što različitijim od niže klase. Nakon što je kraljica Viktorija obukla bijelu vjenčanicu, uskoro je svaka mladenka htjela biti u bijelom. Takva vjenčanica bila je izrađena od teškog svilenog satena uparenog s ručno izvezenom čipkom te zatvorena do grla. Korzet u obliku slova S kako bi „usisao trbuh i iznio liniju poprsja“ pojavljuje se odmah nakon viktorijanskog doba.

Do viktorijanskog doba vjenčanice su bile uobičajeno plave boje. Iako je bijelu vjenčanicu popularizirala kraljica Viktorija, prva dokumentirana bijela vjenčanica zabilježena je 1406. godine kada ju je nosila engleska princeza Philippa. Njezina vjenčanica bila je izrađena od fine bijele svile obrubljena sivim krznom vjeverice. Iduća pojava bijele vjenčanice bila je 1559. godine kada je Mary, kraljica Škotske zauzela francusko prijestolje. Ona je nosila bijelu vjenčanicu jer je iskazala kako joj je bijela omiljena boja.  

 U 1920.-im godinama postale su popularne vjenčanice asimetričnog oblika – kakve poznajemo i danas. Ikonična Coco Chanel predstavila je svoju vjenčanicu dužine do koljena s ispupčenim dekolteom te velom. Velika depresija 1930.-ih odrazila se i na vjenčanice koje su mahom postale jednostavne i od jeftinijih materijala poput rajone. Ili pak, u drugoj krajnosti, mladenke su nosile najljepšu haljinu koju posjeduju. Odraz vremena iznijela je Wallis, vojvotkinja od Windsora u formi plave suknje s jaknom i steznikom. S dolaskom Drugog svjetskog rata, vjenčanja su se organizirala i održavala u zadnjoj sekundi. To je vrijeme kada su mladenke ručno izrađivale svoje vjenčanice od materijala koje su posjedovale. Vogue je tada napisao: „Vjenčanja danas ne održavaju mladenkinu ćudljivost, već su određene odlukom mladoženjinog zapovjednika“. Svjetlo nade stiže s kraljicom Elizabetom 1947. godine, za čiju vjenčanicu je utrošeno 13 stopa materijala, 10 000 bisera i kristala, srebrne niti i veo od tila.

Možemo reći da najvećim dijelom, vjenčanice kakve danas poznajemo, imaju svoj izvor u kultnim ličnostima poput Elizabeth Taylor, Grace Kelly i Audrey Hepburn. Njihove vjenčanice imale su čipkaste dekoltee, duge čipkaste rukave i pune suknje, s materijalima od tila. Čisti kontrast događa se 1960.-ih i 1970.-ih kada su postale popularne kratke vjenčanice i kombinezoni. U 1980.-ima „pufastu modu vjenčanica“ popularizirala je princeza Diana. Tek u 2000.-ima postale su popularne vjenčanice bez naramenica A kroja i time označile novi val mladenki. Danas, sve ove epohe isprepletene su. Bez obzira na to kakva ste mladenka, vaša savršena vjenčanica negdje vas čeka.

Pin It on Pinterest

Share This